VUM 2.0 har givet Thisted lejlighed til at arbejde på en ny måde med Cura

Thisted Kommune er godt i gang med at implementere VUM 2.0. Det har været en stor proces, fordi de har benyttet lejligheden til at tjekke alle deres arbejdsgange i Cura.

 – Vi er stadig i implementeringsfasen, selvom vi synes, at vi er godt i gang og har været i gang længe. Vi har først og fremmest fokuseret på at sætte Cura op i forhold til VUM 2.0 og FFB. Det har været til at gå til, men helt sikkert også en stor opgave. Vi har også oplevet nogle opsætningsfejl. Vores udfordringer har været noget, vi ikke har sat korrekt op – eksempelvis hvis et tilbud ikke er sat rigtigt op, siger Michelle Strandskov Jacobsen, Udviklingskonsulent i Thisted Kommune.

Thisted Kommune har valgt løbende at konvertere deres sager, som både KOMBIT og Systematic har anbefalet. Så de regner med, at de først er færdige med at konvertere alle sager til VUM 2.0 om 1 år. Alle nye borgere kommer naturligvis ind som VUM 2.0, og eksisterende bliver konverteret, når der er en opfølgning på deres sag.

 – Jeg tænker, at vi bliver mere reflekterende, så vi ikke bare kopierer over fra det gamle. Vi har skabt en testborger, som vi kalder Den Gode Journal, som er eksempler på, hvordan det skal gøres. Alle kan se den og få inspiration og bruge den, siger hun.

Thisted Kommune har også besluttet sig for at undervise både myndighed og udførere.
 – De første, vi har undervist, er myndighed – både i selve metoden, og hvordan det fungerer i Cura. Vi har samlet en masse gode erfaringer med, hvad vi skal skrive i de forskellige felter. Myndighedsafdelingen har arbejdet med principperne længe, så de har bare ventet på at kunne komme i gang. Lige nu er vi i gang med at undervise alle udførere. Det er også en stor proces, siger Michelle Strandskov Jacobsen.

Reimplementering

Når Thisted alligevel var i gang med at kigge på Cura, sætte VUM 2.0 op og undervise alle 450 medarbejdere i kommunen, har de også gennemgået deres arbejdsgange. De regner med, at alle udførere er blevet undervist til februar.

– Vi har lige som reimplementeret Cura og fået kigget vores praksisser igennem. Det har virkelig givet et rigtig godt udbytte. Vi havde rigtig mange ydelser før, og denne proces har gjort, at vi kunne luge ud og forenkle det. Vi er blevet opmærksomme på, at vores metode måske ikke var den mest hensigtsmæssige eller helt up to date. Vores tankegang er, at vi egentlig ikke udnyttede Cura optimalt og ikke lært Cura ordentligt at kende. Nu er vi blevet klogere på Cura og har kunnet lave bedre arbejdsgange, fortæller Michelle Strandskov Jacobsen.

VUM 2.0 har også givet et andet blik på selve metoden.

 – Nogle gange har der været noget, som vi synes kan gøres bedre, og som vi så har talt med Systematic om. Systematic forklarede så, at de er metodetro, og det giver mening for os. Tidligere har vi gjort noget andet i praksis, men nu har vi bundet det hele op på metoden, og det er supergodt. Det har været en læringsproces hos myndighed og været svært med de nye felter. Det er det, der har udfordret mest. Ellers er det overordnet set gået glidende, siger Michelle Strandskov Jacobsen.

Netværk og undervisning

Thisted har også suget til sig fra forskellige netværksgrupper for at høre andres erfaringer, og hvordan de har gjort. Der har været mange gode drøftelser i netværkene, som de har kunne bruge. Sammen med andre nordjyske kommuner har Thisted Kommune udpeget nogle nøglepersoner og er gået sammen om et kursusforløb, hvor de er blevet klogere på VUM 2.0-metoden.

 – Vi slog VUM 2.0 til den 6. oktober og underviste myndighed, og nu er vi i gang med udførerområdet. At vi tager hele udførerområdet betyder, at vi kommer ud og taler med alle medarbejdere. Det giver et boost til, hvordan vi bruger Cura og en undskyldning for at nørde ind i, hvordan vi bruger det. Brugerne har taget godt imod det. Det giver god mening for dem, siger Michelle Strandskov Jacobsen.