Status på Samlet Patientoverblik

(Denne information er også sendt ud på mail via kundeprojektlederne og Service Managers)

Kære Cura Kommune

I modtager denne status på baggrund af den seneste udmelding fra Sundhedsdatastyrelsen vedr. status på vigtige leverancer fra SDS og MEDCOM til Samlet patientoverblik. Vi er klar over, at I har travlt med forberedelserne, hvorfor vi har prioriteret at få informationen hurtigt ud til jer.

Vi modtog fredag i uge 45 følgende information fra SDS:

”Desværre har det ikke været muligt at få System til System kald klar i produktion, da der skal en juridisk afklaring af, hvordan et systemkald skal logges i Min Log, før løsning kan færdiggøres.

Der er planlagt et møde angående denne afklaring på mandag den 15. november 2021.

I vil i løbet af næste uge modtage en opdatering på sagen.”

Konsekvens på basis af SDS-udmelding

På basis af udmeldingen om den manglende understøttelse af System til System kald (FOCES) ser vi os nødsaget til at indstille udviklingen mod FOCES, indtil vi har en afklaring fra SDS på, hvorvidt det bliver en del af løsningen. Dette indebærer også en opdateret plan fra SDS for levering af test- og produktionssystem.

Vi fortsætter naturligvis med udvikling af integrationen med adgang via MOCES-certifikat (hvor hver medarbejder skal have et certifikat for både at kunne hente og redigere information på Fælles Stamkort) og planlægger stadig at overholde leverancen til release 36.

Konsekvens ved visning af Fælles Stamkort

Den manglende mulighed for at anvende FOCES betyder for jeres brugere, at det kun er muligt at vise og hente data fra det Fælles Stamkort for medarbejdere med et MOCES. Medarbejdere uden MOCES-certifikat vil alene kunne tilgå de lokale data i borgers stamdata i Cura.

Konsekvens ved opdatering af Fælles Stamkort

Opdatering/redigering af borgers data i Fælles Stamkort vil kræve, at medarbejderen har et MOCES-certifikat. Dette bl.a. for at sikre, at data i Fælles Stamkort stemples med den pågældende medarbejders information, så det er synligt for borgeren i Min Log. For medarbejdere uden MOCES-certifikat vil I som kommune skulle tage stilling til, hvorvidt der skal kommunikeres arbejdsgange eller andet ved behov for opdatering af Fælles Stamkort.

Anden status

I forhold til allerede leveret funktionalitet til Fælles Stamkort i Release 35 og kommende funktionalitet i Release 36 er status følgende:

  • Release 35 indeholder ny Cura FSK-klargjort side, hvor brugeren skal opdatere telefonnummer, midlertidig adresse og pårørende. Dertil opdaterede relationstyper afstemt mod de nationalt besluttede relationstyper i FSK. Release 35 indeholder ikke integration til FSK.
  • Release 36 indeholder integrationen til FSK med MOCES-certificering, så borgerens telefonnumre, pårørende, midlertidig adresse og foretrukket kommunikations-sprog kan deles på tværs af sundhedssektoren og borgeren selv via sundhed.dk

Status på Aftaleoverblikket

Det sidste element i Samlet Patientoverblik i denne omgang er Aftaleoverblikket. Som tidligere nævnt afventer vi den endelige lovgivning, som forventes at være på plads i januar. Når vi kender indholdet heraf, modtager I en opdateret status på levering af Aftaleoverblikket.

Vigtig info om ”nspSundAssistR1” og ”nspSundAssistR2”

MedCom har skrevet følgende i deres nyhedsbrev:

Vigtig information omkring rollerne ”nspSundAssistR1” og ”nspSundAssistR2”

Der har været forespørgsler fra kommunerne på de 2 roller ”nspSundAssistR1” og ”nspSundAs-sistR2”, da nogle kommuner overvejer at vælge at tildele alle medarbejdere ”nspSundAssistR2”-rollen for at kunne opdatere stamkort, da man ellers vil skulle ændre den arbejdsgang, man benytter i dag ift. opdatering af stamdata.

Vi har fået specificeret, hvordan de 2 roller skal forstås: Hvis man ikke har en sundhedsfaglig autorisation, skal man have en af de 2 roller for at læse i stamkortet. For at kunne opdatere stamkortet, kræves det alene, at man har en medarbejdersignatur og ikke nødvendigvis en rolle. Da alle medarbejdere med en af de 2 roller også har en medarbejdersignatur, betyder det, at både medarbejdere med ”nspSundAssistR1”- og ”nspSundAssistR2”-rollen vil kunne opdatere stamkortet.

MedComs anbefaling er derfor, at kommunerne kun tildeler ”nspSundAssistR2”-rollen til medarbejdere, som også skal have adgang til Aftaleoversigten og på sigt Planer og Indsatser samt Patientens Mål.

Rollerne i Cura

I Cura anvendes de to roller for at kunne tilgå Curas FSK-dialog, hvorfor det er meget vigtigt, at I følger vejledningen i releasenoten til release 35 og guides m.v.

Brugere i Cura  skal kun have én af rollerne.

  • ”nspSundAssistR1” tildeles til brugere, der alene skal kunne tilgå Fælles Stamkort
  • ”nspSundAssistR2” tildeles til brugere, der skal kunne tilgå Fælles Stamkort og (på sigt) også skal kunne hente eksterne aftaler og planer/indsatser m.v.

FOCES kontra MOCES (lidt forklaring)

Lige en forklaring på FOCES kontra MOCES, som har været diskuteret i SDS-regi og til diverse møder igennem længere tid:

I løsningsbeskrivelsen (FRS) har vi beskrevet, at der skal en bruger (med rolle og medarbejdercertifikat (MOCES) ind over for at hente og opdatere FSK (det var eneste mulighed på det tidspunkt). SDS har i marts/april 2021 givet mulighed for at ”hente” FSK-data med FOCES (system-system-kald) som supplement hertil. Det vil sige, at der ikke nødvendigvis skal en bruger med medarbejdercertifikat (MOCES) ind over for at hente FSK-data, men at alle brugere kan hente FSK-data. Vi valgte på det tidspunkt at ændre løsningen og implementere denne mulighed parallelt med anvendelsen af MOCES, så I ikke nødvendigvis skal indhente certifikat til alle brugere, og da vi også mener, at det giver den bedste brugeroplevelse. Dette er ikke skrevet ind i FRS. Det er denne FOCES-understøttelse, som vi nu afventer SDS-afklaring på.

Brugeren uden MOCES skal stadig aktivt åbne FSK-dialogen i Cura borgerstamdata for at ”hente” og dermed synkronisere disse data med Curas stamdata, som beskrevet i FRS’en.

Der vil også være situationer, hvor brugeren bliver forhindret i at hente/synkronisere, f.eks. hvis en borger har spærret, og dette vil vises via en dialogboks overfor brugeren, hvor en bruger med medarbejdercertifikat vil kunne tilgå oplysningerne med eksplicit samtykke fra borgeren eller værdispring (kun autoriserede).

Der skal altid en bruger ind over for at opdatere borgers delte stamdata og dermed sende dem til FSK. Denne bruger skal have certifikat (MOCES) og sikkerhedsrolle og enten autorisation eller TRUST (hvis dette bruges). Der skal også altid en bruger med MOCES ind over den første gang, at borgers data skal synkroniseres med FSK (når integrationen er slået til), da der vil skulle flettes data, og dermed skal det være en bruger, der kan opdatere/redigere data, der synkroniserer første gang. Brugeren vil blive logget i borgers Min Log på Samlet Patientoverblik (borger kan tilgå dette via sundhed.dk).

Vil du vide mere?

Følgende dokumentation ligger på Curaudrulning eller er allerede blevet sendt til jer:

  • FRS: FRS0204 Nationalt Patientoverblik – Stamdata og Aftaleoversigt
  • USM: Integration til Fælles Stamkort (FSK) – konfiguration
  •           Brugere – konfigurationsvejledning
  • Release note: Release note for Cura 35 – Samlet Patientoverblik – Fælles Stamkort (FSK) – CURAROAD-219444
  • Servicebrev: Servicebrev R35 v. 1.4 – slide 40-47 CURAROAD-219444 SAMLET PATIENTOVERBLIK: FÆLLES STAMKORT
  • Hjælpeguide: Samlet patientoverblik – en hjælpeguide v.1.2
  • Forberedelses guide udsendt juni 2021: FORBEREDELSER til Samlet Patientoverblik i Cura