Afklaring af Samlet Patientoverbliks understøttelse af MOCES og FOCES

Understøttelse af MOCES (medarbejder) og FOCES (system) til Samlet Patientoverblik – Fælles Stamkort

Sundhedsdatastyrelsen (SDS) meldte den 12. november 2021 ud, at udviklingen af system-til-system kaldet til FSK (FOCES) blev sat i bero, fordi SDS’ jurister havde fundet ud af, at brugen af FOCES vil medføre, at der ville komme til at stå ”Systembruger” i borgerens MinLog, hvilket ikke overholder lovgivningen.

SDS har den 18. november 2021 fulgt op på denne udmelding med et nyt krav om, at såfremt FOCES anvendes, skal Cura selv sikre logning til MinLog med brugerens informationer (navn, titel/rolle, organisation), så borgeren via Sundhed.dk kan se, hvem der har hentet oplysningerne.

Mere omfattende løsning

Systematic har gennem det samlede projektforløb med SDS og Medcom arbejdet for at kunne anvende FOCES til at hente FSK-oplysninger om borgeren, hvilket ville give brugere uden MOCES (medarbejdersignatur) mulighed for også at hente FSK-oplysninger om borgeren. Vi vurderede endvidere, at FOCES ville betyde en mindre implementerings- og administrationsopgave for kommunerne.

Systematics forventning var, at SDS ville udvide FOCES-snitfladen, så det ikke var det enkelte fagsystem, der skulle logge til MinLog, men med den seneste udmelding er dette ikke SDS’ hensigt. Kravet er nu, at det enkelte fagsystem selv skal logge til MinLog. Dette er en integration, som aktuelt ikke understøttes i Cura, og det er endvidere en mere omfattende løsning end oprindeligt antaget. Da vi derudover er bekymret for flere justeringer til kravene omkring FOCES,  har vi set os nødsaget til at ændre strategi for løsningen og i stedet understøtte MOCES.

Vi vil naturligvis følge udviklingen omkring brugen af FOCES og forholde os til, om der eventuelt senere kan komme en leverance med FOCES. Dette vil dog kræve, at vi kender de præcise krav, muligheder og retningslinjer.

Konsekvens – ren MOCES-løsning

På baggrund af den seneste ændring, har vi, for at sikre leverancen og dermed mulighed for ibrugtagning i forbindelse med Release 36, set os nødsaget til at levere en ren MOCES-baseret løsning, hvor det kun er muligt at hente FSK-data via MOCES-certifikat. FSK løsningen er dermed som beskrevet i FRS0204. Dette betyder i praksis, at:

  • Alle brugere, der skal hente data fra FSK, skal have et MOCES-certifikat (medarbejdersignatur) for både at hente og opdatere borgers FSK-oplysninger.
  • Brugere UDEN MOCES kan kun se sidst indhentet data fra FSK i Cura under Stamdata. De kan ikke tilgå FSK-siden. Det vil være angivet i bjælken øverst, hvornår der sidst er hentet FSK-oplysninger ind og gemt i Cura.

Yderligere information om opsætning vil fremgå af servicebrev til release 36.

Giver ovenstående anledning til spørgsmål, så kontakt din service manager.