Nyt om FSIII og FFB

FSIII § 119 og § 140 i Cura (tilstande og indsatser)

Efter en længere pilotperiode initieret af KL og udvalgte kommuner via mock-ups af mulige løsninger i Cura, er vi nu i gang med decideret Cura-frontløb hos Systematic. Frontløbet handler i første omgang om at få gjort kommuner klar til at overholde ØA for 2024: FSIII § 119 og § 140 skal være implementeret i kommunerne i løbet af 2024, så kommuner kan aflevere specificerede data til KL-Gateway (ultimo 2024)​.

KL-Gateway specifikationen er ikke klar, men der findes en foreløbig vejledning i forhold til data, der skal afleveres, som går på tilstande, kontakt (indsats), diagnoser, GGOP/XREF, organisation, planlagte indsatser og henvisning/anledning. Der er ikke en fastlåst metode på de to nye områder i FSIII.

Cura begynder udvikling af tilstande og indsatser på disse områder i løbet af sommeren 2023, således at kommuner har mulighed for at komme i gang i løbet af 2024.

KOMBIT FSIII/FFB leverandørmøde d. 25.4.2023

Systematic deltog i KOMBIT leverandørmøde den 25. april. Mødet er primært et informationsmøde og bestod af følgende informationer (i hovedtræk):

  1. FSIII-forenklingsprojektet – KOMBIT fremlagde planlagte ændringer til funktionsevne- og helbredstilstands-området:
    • Metodeændringer, såsom begreber, obligatorisk -> ikke-obligatorisk​
    • Færre tilstande – > nye funktionsevnetilstande, mens flere skal lukkes​ (samles i de nye)
    • Færre generelle oplysninger​
    • Ændringer på FKI (nye UUID’er m.v.)

Konsekvenser – input fra MedCom og alle EOJ-leverandører under mødet: ​

  1. Ændringer til brugergrænseflader i EOJ-systemer bl.a. i tilstandsvurderinger (tilstande kommer til, mens flere skal lukkes – hvad med eksisterende aktuel dokumentation) og alle andre steder, de genbruges + tage højde for evt. sammenhænge til ydelser m.v.(relationer).
  2. Ændringer til indberetning til KL-Gateway (nye tilstande skal indberettes og gamle fjernes)​
  3. Ændringer til MedCom-standarder (blandt andet indlæggelsesrapport)​ – mapning
  4. Implementering af forenklingen, både systemmæssigt og brugermæssigt
  5. Manuelt arbejde for at vurdere de nye tilstande/flytte oplysninger på grund af eksisterende strukturerede oplysninger om borgers vurdering, tilstand/forventet tilstand, opfølgning m.v. ​samt for at tilrette generelle oplysninger​.
  6. Overgangsperiode?

KOMBIT blev af Beslutningsforum på FSIII den 26. april 2023 (dagen efter) bedt om flere FSIII-forenklinger og har deadline inden sommerferien 2023. Deadline for implementering er ikke meldt ud.

  1. VUM/FFB – indberetninger til DST (Danmarks Statistik)
  • VUM/FFB – indberetninger til DST pr. januar 2024 (er planen)
  • kommuner bliver varslet, når ny Databekendtgørelse bliver godkendt 30.6.2023 (i høring 27.4. – 26.5.2023) – DST regner med at varsle kommuner pr. 1.7.2023
  • Data til DST går automatisk til FLIS
  • ØA25: alle borgere (sager) skal være visiteret til FFB-ydelser

DATA-indberetningen vil blandt andet bestå af (specifikation er ikke klar) :

  • Temaer og undertemaer, Borgerens støttebehov, Indsatsmål, Forventet funktionsevne, Opfølgningsdato, FFB-ydelser som enkeltydelser + mange andre attributer

Om DST-indberetningen erstatter den oprindelige plan om indberetning til KL-Gateway, er der ingen beslutning om.

  1. Sundhedslovsydelser(FSIII) på socialområdet til indberetning på KL-Gateway – KOMBIT samarbejder med KL om at få en beslutning på, om dette skal indberettes eller ej.