FSIII forebyggelse/genoptræning og FSIII-forenkling i Cura

I det følgende kan du læse mere om de ændringer, der fra nationalt hold er vej indenfor FSIII.

Store ændringer er på vej inden for FSIII, herunder introduktionen af nye funktionsområder i FSIII, Sundhedslovens §§ 119 og 140, samt gennemførelsen af et omfattende forenklingsprojekt, som vil påvirke mange af de tidligere beslutninger vedrørende FSIII. Dette omfatter flere funktionsområder, ændringer i metoder og data samt indberetninger. I det følgende vil vi forsøge at opsummere, hvordan disse ændringer potentielt vil påvirke Columna Cura, baseret på vores og jeres eksisterende viden.

FSIII forebyggelse/gentræning (Sundhedsloven §§ 119 og 140) i Cura
Jf. Økonomiaftalen er I som kommune forpligtiget til at implementere FSIII på de to områder, bl.a. klassificerede tilstande og ydelser, i jeres arbejdsgange, så der kan leveres specificerede data til KL Gateway i slutningen af 2024.

Der har været frontløb på implementeringen af dette i Cura, og dette er mundet ud i:

  • To nye tilstandsvurderingsområder baseret på KOMBITs klassifikationer (nuværende)
  • To nye valglister (ydelser) og to nye ydelseskonfigurationer baseret på KOMBITs klassifikationer – inkl. mulighed for at mappe ydelser til tilstande
  • Mulighed for at koble FSIII-ydelser på holdydelser
  • Udvikling af ny forbedret brugergrænseflade i tilstandsvurderinger på de to områder på web, svarende til VUM 2.0-vurderingen (stort ønske fra kommunerne)
  • Mulighed for at lukke alle tilstande på én gang på de to nye områder, både web og app (stort ønske fra kommunerne)

Ovenstående er under udvikling og klar til levering i release 41.

I løbet af 2024 leveres:

  • Mulighed for at mappe observationer til de nye tilstande
  • KL Gateway – integrationen på træning/forebyggelse – denne er ikke færdigspecificeret af KL/KOMBIT endnu. Der er en dialog i gang mellem kommuner og KL/KOMBIT og leverandører

Aftalegrundlag: Der vil snarest blive meldt ud omkring processen for indgåelse af aftale om tilkøb af denne udvidelse. Hvorvidt der er tale om et tilkøb, vil afhænge af den respektive aftale i kommunen.

Den funktionelle udvidelse er indeholdt i SKI 02.19.

Forenklingsprojektet ved KL
Beslutningsforum bad inden sommerferien 2023 KL om at komme med oplæg til endnu flere forenklinger end først planlagt og herunder også indtænke Genoptræning §140. KL har inddraget flere kommuner i dette arbejde.

De forenklinger, der ER varslet, har en del konsekvenser for nuværende funktionalitet i alle EOJ-systemer, dermed også i Cura. Men på sigt vil det give stor værdi i form af mindre dokumentation, mindre dobbeltdokumentation, mere kvalitet i dokumentationen og mere ensartede data-indberetninger, som vil kunne bidrage til øget kvalitetsudvikling. Det vil dog tage tid at nå dertil, hvilket KL også er klar over. Systemer skal tilpasses uden at miste dokumentation, og borgere skal gennemgås/revurderes.

Ændringerne er ikke planlagt i Cura, da vi ikke kender det endelige scope og deadlines.

Systemmæssige forudsete konsekvenser for Cura, som skal udvikles/ændres:

  • Indsatser
    o Reduktion i de nuværende indsatser
    o Håndtering af mapning til nye tilstande
  • Tilstande
    o Tilføjelse af nye klassificerede tilstande på tre områder hhv. funktionsevnetilstande, helbredstilstande og på genoptræning §140
    o Lukning af en række af de nuværende tilstande, herunder vil flere tilstande blive lagt sammen i en NY tilstand (SnowMedCT-kode)
    o Fjernelse af udvalgte obligatoriske registreringer
    o Borgers Mål – ændringer – er ikke afklaret af KL
    o Historisk visning af nedlagte tilstandsvurderinger skal implementeres
    o Håndtering af overgangsperiode og slå til/fra
  • Indlæggelsesrapport (MedCom)
    o Nye tilstande skal mappes ind i standardens eksisterende felter, så den ikke bliver tom, når borger er overgået til vurdering af de nye tilstande. MedCom vil lave mapningsguide.
    o Håndtering af borgere med ”gammel” vurdering og borgere med ny
  • Brugergrænsefladeændring helhedsvurdering
    o Tilpasning til nyt koncept som på FSIII Forebyggelse/Genoptræning og VUM 2.0 (ønske fra flere kommuner, at dette tænkes ind – ikke et krav)
  • Observationer
    o Håndtering af mapning til nye tilstande
  • Generelle oplysninger
    o Ændringer – skal afklares med kommuner, da disse i Cura genbruges i bl.a. planlægning af levering (besøgsplan) og i leveringsdialog til levering af aftaler
    o Historisk visning af Generelle oplysninger, der skal nedlægges
  • Sagsbehandling
    o Reduktion i obligatoriske oplysninger vedr. henvendelse
    o Historisk visning, hvis noget fjernes
  • Borgers Mål (tværgående for alle vurderingsområder)
    o ikke er afklaret af KL/KOMBIT og kommuner
  • Aktindsigt
    o Skal tilpasses til ændringerne men samtidig kunne håndtere det ”gamle”
  • BI (Business Intelligence)
    o Skal tilpasses til ændringerne men samtidig kunne håndtere det ”gamle”
  • KL Gateway – indberetning
    o Tilpasninger af ændringerne (klassificerede SnowMedCT-koder m.v.)

Aftalegrundlag: Der vil blive meldt ud omkring processen for indgåelse af aftale om tilkøb af denne udvidelse, når der er meldt mere ud fra KL om de endelige krav til forenkling – herunder opdateret metodehåndbog.

Implementeringsmæssige konsekvenser for kommunerne ved forenklingsprojektet

  • KL inddrager kommunerne i de besluttede ændringer til FSIII-kravene
  • Undervisning i ændringerne: Hvordan vurderes borger fagligt i forhold til de nye tilstande, både ved overgangen og ved nye borgere.

Når ændringer er udviklet og frigivet i Cura

  • Manuel overgang til nye tilstande – Systematic vurderer det ikke muligt at migrere bl.a. pga. de strukturerede obligatoriske oplysninger, der findes for hver enkelt af de nuværende tilstande, der skal lægges sammen i ny tilstand
  • Manuel overgang til ændrede krav til sagsbehandling, afslutning af udgåede ydelser/indsatser, generelle oplysninger m.v.
  • Manuel konfiguration af mapninger, ydelser/indsatser, observationer m.v.

Frontløb
Som I kan se, vil forenklingsprojektet kræve en del ændringer til Cura og til indberetninger. KL/KOMBIT kender til disse afledte ændringer.
Der vil blive gennemført yderligere frontløb/afklaringsproces på:

  • KL Gateway til forebyggelse/genoptræning – evt. ekstra registreringsmuligheder
  • FSIII Forenkling (emnerne beskrevet herover)

Dette vil blive arrangeret hurtigst muligt, når der er yderligere udmelding fra KL omkring beslutningen fra Beslutningsforum.

På et senere tidspunkt, når alle tilstande for alle områder for FSIII og FFB er opdateret og implementeret i Cura, vil det kunne give mening at videreudvikle med brugergrænseflade – understøttelse af Relationer mellem tilstande på tværs af områder (når relationstabellen er opdateret hos KOMBIT), så brugerne kan få hjælp til at se relaterede tilstandes dokumentation i forbindelse med dokumentation af en tilstand.

Ændringerne er ikke planlagt i Cura, da vi ikke kender det endelige scope og deadlines.

På Cura-konferencen d. 12. september vil Martin Pekruhn og Birgit Bækmann informere yderligere om konsekvenserne på et af ”værkstederne”.