Håndtering af paragraf § 117a SEL i Cura

Den 1. juni 2023 trådte en ny paragraf i Serviceloven i kraft. Den lyder således:

§ 117 a. Kommunalbestyrelsen skal, når en borger med en hastigt fremadskridende sygdom anmoder herom, tilbyde hjælp og støtte som omfattet af §§ 83, 97, 112 og 116 efter borgerens ønske, uanset om betingelserne i de nævnte bestemmelser er opfyldt, jf. dog stk. 2, 2. pkt. Hjælpen og støtten efter 1. pkt. kan tildeles én gang pr. sygdomsforløb og kan have en samlet maksimal værdi af 39.750 kr. (2023-niveau). Kommunalbestyrelsen skal vejlede borgeren om valg og sammensætning af hjælpen og støtten efter 1. pkt.

Vi er i den forbindelse blevet spurgt, hvordan denne paragraf håndteres i Columna Cura.

Der mangler ikke noget i Cura for at kunne visitere disse ydelser til borgeren.

I forhold til at kunne lave en struktureret registrering, så I kan trække disse borgere ud i BI og følge op på visiteret og planlagt tid, kan I oprette og tildele borgeren en ny ydelse (§ 117a) og eventuelt registrere på de ydelser, der tildeles på denne baggrund ved at tilføje en underydelse, som vinges af. Der er også bemærkningsfelt på ydelserne, som kan bruges.
I kan også lave særskilte niveau 3-ydelser, som kun tildeles ved § 117a.

Endelig er der muligheden for at lave en observation til at registrere, at borger er på § 117a, hvis der er behov for yderligere data/beregning internt i kommunen. Se billederne længere nede på siden.

Der er ikke noget til hinder for at visitere ydelserne, selvom betingelser ikke er opfyldt, og der er i øjeblikket ingen krav om indberetning i forhold til § 117a.

Der er 1. januar 2024 kommet krav om indberetning til DST L402 (socialområdet) af borgere med § 117a-ydelser, gældende pr. 1. juli, 2024. Vi er i øjeblikket i tæt dialog med DST Handicap omkring, hvilke data de forventer i den forbindelse, da vi gerne vil gøre det let for jer at registrere det, der skal indberettes, evt. bare ved en ny mapning. Dette fremgik ikke tydeligt af indberetningsvejledningen. Så der vil komme nyt ud omkring dette og evt. krav til registrering, så snart vi har klarhed over dette. Vi kan derfor ikke sige noget konkret om, hvad vi anbefaler i forhold til registrering på nuværende tidspunkt.

Mere info:

Læs guiden Hjælp til borgere med en hastigt fremadskridende sygdom

Læs bekendtgørelse 552/2023 om hjælp og støtte til borgere med en hastigt fremadskridende sygdom

Læs vejledning 9432/2023 om hjælp og støtte til borgere med en hastigt fremadskridende sygdom